Lasten jalkaongelmat

Vanhempien tulisi rohkaista lapsiaan leikin kautta harrastamaan liikuntaa ja erilaisia urheilulajeja unohtamatta, että sen tulisi olla hauskaa. Lapset, jotka urheilevat säännöllisesti vahvistavat verenkiertoaan, lihaksistoaan ja koordinaatiokykyään. Urheileminen myös kehittää lasta, opettaa ymmärtämään terveellisten elintapojen tärkeyden ja toimimaan ryhmässä.

Huolimatta liikunnan hyvistä vaikutuksista saattaa se myös kuormittaa nivelistöä ja lihaksistoa ja aiheuttaa rasitusvammoja mikäli lapsella on rakenteen, virheasentojen, yliliikkuvuuden, liian kovan intensiteetin tms. syyn takia taipumusta niihin.

Lasten jalkojen virheasennot ja niiden korjaantuminen  kasvamisen myötä ovat aina hyvin yksilöllistä. Mikäli on viitteitä, että lapsella on liikkumista haittaavaa virheaskellusta/virheasentoa suosittelemme askelluksen tarkkaa tutkimista jo varhaisessa vaiheessa.

Lisäksi lasten kenkien valinnassa on oltava tarkkana. Kengässä on oltava tarpeeksi tilaa ja kenkä ei saa olla liian jäykkä. Lasten varpaiden, jalkaterän ja nilkan pitää päästä kunnolla liikkumaan, jotta jalan omat lihakset saavat aktivaatiota eri tilanteissa.

TYYPILLISIÄ LASTEN JALKAVAIVOJA

Kantaluun apofysiitti eli Severin tauti

Kasvulevyn tulehdus eli Severin tauti huomataan usein kantapään kipuna, joka pahenee rasituksen jälkeen. Sen aiheuttaa kantajänteen välityksellä kiinnitysalueelle tuleva liiallinen kuormitus joka ärsyttää kasvulevyä ja lopulta tulehduttaa sen.

altistavia syitä:- nopea kasvupyrähdys – heikot säären seudun lihakset – kireät pohjelihakset –toistuvat mikrotraumat ja iskut kantaluun takaosaan – liian voimakas harjoittelu urheilussa –askelvirheet – rakenne – huonot jalkineet

Hoitona käytämme lihastasapainon korjaamista, lihaksiston venyvyyden palauttamista, ohjeita oikeaan jalkineen valintaan, teippausta sekä manuaalisia käsittelyjä, jäähoitoa, kantakorokkeita ja tarvittaessa tukipohjallisia.

Lajiharjoituksissa kipuun altistavat harjoitukset/liikkeet täytyy usein korjata vaihtoehtoisilla harjoitteilla.

Osgood –Schlatterin tauti

Osgood-Schlatteri on hyvin yleinen syy polviongelmiin nopeasti kasvavilla ja urheilevilla teini-ikäisillä. Yleensä tässä iässä sääriluun pään kasvulevy, johon patella-jänne kiinnittyy, alkaa ärtyä toistuvassa rasituksessa ja saa aikaan sääriluun kyhmyn suurentumista.

Hoitona reiden etuosan lihasten kireyksien poisto, manuaaliset käsittelyt, kylmähoito ja teippaukset.

Ylipronaatio

Ylipronaatio tarkoittaa nilkan kiertymistä sisään. Normaalisti painon siirtyessä kävelyssä jalalle, nilkassa tapahtuu pronaatio, joka on osa koko kehon iskunvaimennusta. Liian suurena tämä liike saattaa aiheuttaa pehmytkudosten (mm. lihakset ja jänteet) ja luisten rakenteiden vammoja tai kiputiloja. Ylipronaatio ei itsessään ole mikään vaiva tai vamma, mutta se saattaa aiheuttaa edellä mainittuja tai erilaisia muita vaivoja.

Ylipronaatio korjataan tukipohjallisella, joka vähentää nilkan sisäänkiertymistä ja näin ohjaa alaraajaa kohti oikeampaa liikemallia. Ohjatut jalkaterän ja säären lihasten harjoitteet ovat usein tärkeä osa hoitoa.